Je zult het ongetwijfeld herkennen: je voelt je opgewekt en vol energie en ineens komt er iemand binnen met een negatieve energie die overweldigend op je af komt. Je voelt de zwaarte als het ware je lijf ingaan. Weg is je opgewekte gevoel en de vermoeidheid slaat toe. Je loopt leeg, leeglopen betekent dat je energie weggeeft. In dit artikel van Anna Touw – Smit lees je 8 tips om met negatieve energie om te gaan, zodat je niet meer zo leegloopt.

Hoe zit dat nu met energie

Wij mensen bestaan niet alleen uit een fysiek lichaam, je hebt een energieveld om je heen. Wie twee magneten tegen elkaar duwt, merkt dat het moeilijk gaat. Ze stoten elkaar af. Je kunt dit niet zien maar wel voelen in je handen. Alles wat leeft heeft zo’n elektromagnetisch veld om zich heen. We noemen dit ook wel je aura of je energeiveld. Veel mensen kunnen de aura voelen wanneer ze met hun hand naar het lichaam bewegen. Je voelt dan dat de lucht onder je hand wat dikker wordt. Dit lijkt een beetje op de twee magneten waar je de weerstand tussen voelt. In dit energieveld zit informatie over hoe je jezelf voelt en over prikkels en ervaringen die je hebt opgedaan.

Communicatie vanuit de aura

Wij communiceren niet alleen met onze stem maar ook met ons lichaam. Verbaal en non-verbaal. Met je stem en met lichaamsgebaren. Dat we ook communiceren via onze aura is voor veel mensen onbekend gebied. Vooral wanneer je gevoelig bent voor energie pik je heel veel op van de aura van de ander, met alle gevolgen van dien. Wat je bij jezelf moeilijk kan verdragen, is ook moeilijk om bij anderen te zien. Onbewust kom je meteen in actie wanneer iemand zich niet fijn voelt. Het helpersyndroom wordt aangezet. Dit is een soort reflex vanuit jouw empathische vermogen.

Lading verzwaart de energie

Hoe meer lading iemand met zich meedraagt, zoals verdriet, pijn, angst, hoe zwaarder de energie aan kan voelen. Je herkent gevoelens en emoties in elkaar. Je natuurlijke reactie is om te zorgen dat het goed gaat met de ander. Je zit goed in je energie dus geef je er makkelijk wat van weg. De ander vertrekt opgeladen en jij voelt je leeg.

Het verstrengeld raken in andermans energieën komt vaak voort uit aangeleerde oordelen over hoe je als mens hoort te zijn. Wanneer je aan jezelf denkt wordt je al snel egoïstisch genoemd.  We leren van jongs af aan om je aan te passen. Dit aanpassen doen we door onze voelsprieten als antennes aan te zetten. Zo vangen we de verschillende stemmingen op en gaan ernaar handelen.

 Als gevoelig persoon voel je het verdriet van anderen haarscherp aan. Je wil er voor de ander zijn, zelfs als dit ten koste gaat van jezelf. Dit heeft tot gevolg dat je energie weglekt. De ander vertrekt opgeladen en jij zit met de negatieve energie.  

8 tips om met negatieve energie om te gaan

Met kleine aanpassingen kun je ervoor zorgen dat je minder leegloopt door de negatieve energie van een ander:

  1. Maak onderscheid tussen welke energie van jou is en welke van de ander.
  2. Zorg dat je goed geaard bent en je lijf voelt.
  3. Haal een paar keer diep adem.
  4.  Visualiseer dat je een beschermende luchtbel van licht om je heen hebt.
  5. Leg jezelf niet de taak op om te zorgen voor de ander.
  6. Laat je niet meezuigen in negatieve uitingen maar probeer dit bewust om te buigen. Blijf in je eigen energie.
  7. Toon medeleven maar ga niet mee in het mede-lijden.
  8. Een edelsteen zoals een Labradoriet kan je helpen om je energetisch af te schermen voor negatieve energie.

Sensitiviteit is een kracht

Het is goed om je er bewust van te zijn dat mensen niet expres hun negatieve energie bij jou leggen. We zoeken als mens verbinding met de ander. In deze verbinding geven we onbewust onze energie door. Hoe meer je er bewust van bent dat dit kan gebeuren, hoe makkelijker het is om bij jezelf te blijven en niet te verstrengelen met de ander. Gebruik je sensitiviteit als kracht en zet het bewust in op momenten dat het je dient.

Wat kan ik voor je doen

Als dit artikel vragen oproept of het lukt je niet om de tips om met negatieve energie om te gaan toe te passen, dan nodig ik je uit om contact met me op te nemen. Ik kijk graag met je mee wanneer je energie verliest op wat voor manier dan ook. Vraag hier een gratis inzichtgesprek aan. Persoonlijk heb ik ervaren wat het met je doet om je sensitiviteit in te kunnen zetten als kracht. En precies dit is wat ik jou ook toewens.

Ben je nieuwsgierig naar meer van Anna Touw – Smit en haar werk, dan vind je deze artikelen misschien ook interessant: