Een geboorte is één van de belangrijkste gebeurtenissen in een mensenleven. We hebben allemaal onze geboorte ervaring in ons systeem zitten, ook al is dit vaak onbewust. Toch is de manier waarop jij bent geboren bepalend voor hoe je nu in het leven staat. In dit artikel van Anna Touw- Smit lees je meer over hoe het effect van jouw geboorte invloed heeft op jou.

Bewustzijn

Een embryo heeft bewustzijn vanaf het moment van de bevruchting. Vroege ervaringen vanaf het moment van de bevruchting worden opgeslagen in het lichaamsgeheugen. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek dit aangetoond. In de jaren 50 dachten de mensen nog dat een pasgeboren baby niet kon voelen. Huilen en lachen hield men voor een reflex. We kunnen ons dit nu niet meer voorstellen. Toch is het voor veel mensen nog niet te bevatten dat een embryo waarneemt en kan voelen.

Je eigen conceptie, zwangerschap en geboorte

Het prenatale geheugen zit in ons systeem verankerd. Hoe fijner de ervaringen in de baarmoeder, hoe mooier de wereld zal zijn voor een kind. Ben je gewenst, niet gewenst, gepland of niet. Een kind slaat dit op.  Wanneer een moeder tijdens de zwangerschap depressief is voelt een kindje dit en kan het zelfs overnemen. Het is immers één systeem met de moeder. Er is geen scheidslijn. Dit kan ook met gevoelens van onzekerheid, zich eenzaam of niet begrepen voelen. Paniek of angst kan worden overgenomen. Je kunt je voorstellen dat dit van invloed kan zijn in het latere leven.

Alleen geboren tweeling

Hoe vaak het voorkomt dat er aan het begin van de zwangerschap verdwijnende meerlingen zijn weten we niet. Door de specialistische apparatuur kunnen we veel zien op de echo. Wanneer er tijdens de zwangerschap een embryo afsterft geeft dit een groot gevoel van verlatenheid bij diegene die achterblijft. Het embryo wordt niet alleen geconfronteerd met verlatenheid maar ook met de dood. Met een levensbedreigende situatie.

Dit kan grote gevolgen hebben in je leven. Schuldgevoelens kunnen ontstaan, wat heb ik fout gedaan? Overtuigingen kunnen ontstaan, waardoor je de ander altijd belangrijker vindt dan jezelf. Je laat de ander altijd voorgaan en zet jezelf op de tweede plaats. Vaak is het moeilijk om goed contact te maken met het lichaam. De traumatische ervaring in de baarmoeder heeft ervoor gezorgd dat een deel van je levenskracht verdwijnt. Het verlangen om hier niet te zijn en je te verbinden met de sferen waar je tweelinghelft is, is vaak groot.

Het effect van jouw geboorte

Kinderen die meteen na de geboorte bij hun moeder worden weggehaald voelen zich sneller afgewezen. En zo zijn er nog vele praktische voorbeelden, kinderen die met een vacuümpomp zijn gehaald zijn vaak opvliegerig en hebben moeite zich te ontspannen. Wanneer de geboorte wordt ingeleid, voelen kinderen zich vaak opgejaagd. In het dagelijkse leven zijn ze allergisch voor het woord ‘moeten’. Wanneer je met een keizersnede geboren bent is het effect vaak dat ze een machteloos gevoel hebben bij stressvolle situaties. Wanneer je in een couveuse komt dan voel je jezelf ook afgescheiden van je moeder, er zit letterlijk een ‘glazenwand’ voor.

Niet alle ervaringen zijn traumatisch

Natuurlijk hoeft niet alles traumatisch te zijn voor een kind. Ieder mens is uniek en zal op zijn eigen wijze reageren. We mogen zeker blij zijn dat er medisch gezien zoveel mogelijk is rondom de zwangerschap en geboorte. Toch kun je jezelf voorstellen dat vooral wanneer je gevoelig bent de impact onbewust groot kan zijn. Gelukkig zijn er mooie methoden die helend werken. Alles begint met bewustwording. En dat is ook de reden dat ik dit artikel schrijf. Hoe meer mensen dit weten, hoe beter het is.

Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor de prenatale psychologie. Wanneer kinderen in de baarmoeder al aanvoelen wat de ouders nodig hebben, wat voor effect heeft dit dan in hun leven. Kinderen zijn de toekomst, ze komen ons iets brengen en ik zal altijd mijn liefde geven aan kinderen. Luister naar ze en hoor ze écht. We kunnen zoveel van ze leren. In mijn praktijk werk ik met jong en oud, de meest wonderlijke sessies heb ik met kinderen. Ze hebben nog geen oordeel en het ego zit vaak nog niet in de weg.  De oplossing is vaak eenvoudig te bereiken binnen een sessie.

Wie wil je zijn

We hebben altijd een keuze, in iedere dag zit als het ware een geboorte. Wanneer je belemmert wordt in je levensvreugde en energie of je het gevoel hebt dat je altijd in de aanpassing zit kun je hierin iets helen. Wanneer je onbewuste patronen in je leven zichtbaar maakt, kun je hier beter mee omgaan. Wij mensen dragen het in ons om zowel destructief als constructief te zijn. Het is belangrijk om jezelf te erkennen en los te maken uit symbiotische verstrikkingen. Wanneer we bewust omgaan met de periode rondom zwangerschap en geboorte krijgen we een wereld met zelfbewuste en liefdevolle mensen. Liefdevolle mensen die samenwerken. Waar angst plaatsmaakt voor liefde.

Wil je meer weten

Wanneer je meer wilt weten, neem dan vrijblijvend contact met me op. Inmiddels heb ik honderden mensen mogen begeleiden om zich te  bevrijden van belemmeringen in hun leven. Ik bied je een gratis inzicht gesprek aan van 30 minuten.

Misschien vind je deze artikelen van Anna Touw – Smit ook interessant: