Iedereen neemt weleens gevoelens, stemmingen of gedachten over van iemand anders. De meeste mensen zijn zich hier niet eens bewust van. Maar hoe kan het toch dat je stemmingen overneemt van anderen?  En hoe voorkom je dat je gedachten overneemt die jou niet dienen? Hoe kun je je beschermen tegen negatieve invloeden van andere mensen? In dit artikel lees je hoe dit werkt!

Iedere gedachte, stemming en emotie is op energetisch niveau waar te nemen. Alles bestaat uit energie en heeft een trilling, een frequentie wordt dat ook genoemd. Bijna iedereen voelt energie, dat gaat automatisch. Een blij, energiek en positief persoon die naast je zit, voelt heel anders dan iemand die geïrriteerd, moe of boos is. Ook al zegt de andere persoon helemaal niets, je voelt het wel.

Energieversmelting

Misschien ken je het wel, dat je met iemand gepassioneerd in gesprek bent en je zegt beide hetzelfde op hetzelfde moment? Vaak heb je met die persoon een bepaalde connectie of band. Je zit op dezelfde golflengte, dezelfde energiefrequentie. Jullie energie smelt als het ware samen. Dat je hetzelfde zegt, op hetzelfde moment is geen toeval. Als je verliefd bent en samen bent met je geliefde, dan smelt je ook helemaal samen in energie. Soms is die versmelting ook op fysiek niveau waarneembaar, doordat je in hetzelfde ritme adem gaat halen. Je bent samen één energieveld.

Overnemen van negatieve energie

Maar wat nu als je stemmingen of energie van iemand overneemt waar je last van hebt? Bijvoorbeeld tijdens je werk, in je relatie of tijdens familieverplichtingen?

Vaak is er een reden of oorzaak dat je een gedachte, gevoel of een stemming van een ander overneemt. Wat maakt dat je gevoelig bent voor de energie of stemming van de ander? Soms weet je het al direct als je je dit afvraagt. Als je weet waarom je het doet, dan kun je het vaak ook veranderen. Maar het kan ook zijn dat je geen idee hebt waarom je dit doet of wat er gebeurt. Dan voel je je ineens moe, leeg, of somber als je met een persoon hebt gesproken, of alleen maar bij iemand in de buurt bent geweest.

Jezelf beschermen en energie bewegen

Of je nu weet waarom je iemands energie overneemt of niet, je hebt zelf beheer over jouw energie en jouw stemming. Je kunt jezelf beschermen tegen de energie door de volgende oefening.

Ga lekker zitten op een stoel met beide voeten plat op de grond. Stel jezelf voor dat er een luchtbel om jou en je energie zit. De luchtbel is zo groot, dat het helemaal goed voelt voor jou, de wanden van de luchtbel zijn op comfortabele afstand. In de luchtbel voel je je vrij, energiek en liefdevol. De bubbel beschermt je, door de wand van jouw bubbel kan alleen positieve energie in jouw energieveld komen.

Kijk dan eens naar de kleuren van de energie in je luchtbel. Is de luchtbel overal dezelfde kleur? Wat is de kleur van jouw energie? Het eerste wat bij je opkomt is goed. Is jouw luchtbel helemaal gevuld met jouw kleur? Of zie je ook andere kleuren in jouw luchtbel? Als je kleuren ziet die niet van jou zijn, of als je kleuren ziet die je wilt veranderen, dan kun je deze energie heel eenvoudig uit jouw luchtbel bewegen. Je kunt ook je handen gebruiken hiervoor. Ga met je handen door jouw ruimte, jouw bubbel. Beweeg met je handen de kleuren die niet bij jou passen uit je bubbel. Met jouw hand kun je vervolgens ook jouw kleur toevoegen aan je luchtbel, een kleur die bij je past, die je nodig hebt.

Oefening baart kunst

In het begin voelt dit misschien gek, of denk je: ja, dat weet ik allang. Toch lees je nu dit artikel. Neem even bewust de tijd voor jezelf om de oefening te doen.  Ik wil je uitnodigen om echt even tijd te nemen voor de oefening. Ik ben hoogsensitief en soms voel ik me net een spons voor mijn omgeving. Deze oefening helpt mij al vijftien jaar om mezelf te beschermen en energie van andere mensen uit mijn systeem te bewegen. En geloof me: het werkt!

Jouw intentie geeft kracht

Des te krachtiger de intentie dat je jezelf kan beschermen en energie van anderen uit je systeem kan bewegen, des te beter deze oefening werkt. Maar ook als je er net mee begint, maak het niet ingewikkeld, doe het gewoon. Door het oefenen word je steeds beter en raak je vertrouwd met jouw eigen energie en frequentie. Bovendien ga je steeds sneller herkennen dat je een stemming of energie van iemand anders overneemt.

Misschien vind je het lastig om deze oefening te doen? Of wil je het op een meer krachtige manier ervaren en meer aandacht en uitleg? Speciaal hiervoor heb ik een opname gemaakt, een healing meditatie, waarin je begeleid wordt in de healing, meer uitleg krijgt en de oefening krachtiger kan ervaren. Je kunt de opname hier aanvragen. Of meld je gratis aan voor de library of joy, een bibliotheek vol meditaties voor HSP’s!

Heb je nog vragen over het overnemen van stemmingen of wil je hier iets over delen? Dat kan hieronder. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: