Hooggevoelige mensen hebben een intense belevingswereld, waardoor het weleens lastig kan zijn om met je gevoelens en gedachten om te gaan. Hierdoor kun je een patroon ontwikkelen om je gevoelens te gaan dempen. In dit artikel lees je 5 gewoontes om anders met je gevoelens om te gaan en de cirkel te doorbreken.

Het dempen van je gevoelens komt zeker niet alleen bij hooggevoelige mensen voor. Kijk maar eens in je omgeving hoe normaal het is om de gebeurtenissen van de dag, of je gevoelens en gedachten, weg te stoppen. Na een heftige werkdag heb je wel een wijntje verdiend. Of de rokers die bij stress eerst gaan roken; de drang is zo groot dat ze echt moeten roken. Of de mensen die bij verdriet op de bank belanden met chocolade, een bak ijs of een zak chips.

De cirkel van het wegstoppen van je gevoelens

Door het dempen van je gevoel gaan je emoties niet echt weg, het lijkt alleen of het even weg is. Als je je gevoelens en gedachten wegstopt met eten, alcohol, roken of drugs dan komen er allerlei stofjes, zoals dopamine, vrij in je lichaam. Hierdoor sluit je jezelf even af van de wereld om je heen en voel je even niet meer. Het onaangename gevoel komt echter weer snel terug. Door het wegstoppen van je gevoelens kun je in een cirkel terecht komen. Als je dit gaat herhalen, ga je jezelf programmeren om je gevoelens te dempen.

Om uit die cirkel te komen, is het nodig dat je de oorzaak van het onaangename gevoel aanpakt. Dat je leert omgaan met je gevoelens en gedachten zonder die te moeten of willen dempen.

Hieronder vind je 5 gewoontes om anders met je gevoelens om te gaan.

1. Spelen met je energie

Iedere gedachte, emotie en stemming is op energetisch niveau waar te nemen. Jij bent energie, alles om je heen is energie. Als je gevoelens en gedachten heftig zijn en je hebt de neiging die te willen dempen, dan kun je op energetisch niveau eenvoudig die gevoelens uit jouw systeem gaan bewegen en jezelf beschermen met je energie. Als je wilt leren hoe je dit doet, dan kun je hieronder gratis de oefening aanvragen.

2. Meditatie

In meditatie richt je je aandacht naar binnen en maak je contact met je ziel, met je spirit. Voorbij aan alles wat jij meemaakt in je leven is jouw essentie liefde, stilte en vrede. Door regelmatig te mediteren, kom je meer en meer in contact met je essentie en word je in het dagelijkse leven minder overvallen door je gevoelens en gedachten. Meditatie verandert de chaos in je hoofd tot rust.

3. Natuur

In de natuur zijn de elementen en levenskracht voelbaar, vaak op een onbewust niveau. Dit geeft je echt jouw verbinding met je gronding, je plek hier op aarde. De natuur geeft ons de mogelijkheid om los te laten wat ons niet dient en echt contact te hebben met onze essentie, met onze ziel. Tijd doorbrengen in de natuur versterkt je en het geeft je de rust en kracht om te leren omgaan met gevoelens of gedachten die je zou willen dempen.

4. Beweging

Door te gaan bewegen zet je jezelf letterlijk en figuurlijk in beweging. Vanuit beweging ontstaat verandering. Als je gaat bewegen, dan verleg je automatisch je focus van de gevoelens die je wilt dempen naar de activiteit die je doet. Door het bewegen maakt je lichaam ook allerlei stofjes aan zoals endorfine. Endorfine werkt pijnstillend en geeft een gevoel van geluk en euforie. Kies een activiteit die je leuk vindt, waar jij blij van wordt.

5. Slaap

We zijn ons vaak niet eens bewust van de helende werking van slapen. Tijdens je slaap verwerk je ervaringen en gebeurtenissen van de dag en je lichaam en geest komen tot rust. Je voelt je simpelweg krachtiger als je voldoende slaapt. Hierdoor neemt je weerbaarheid toe en heb je minder last van intense gevoelens en emoties.

Als je leert om je gevoelens toe te laten en ze niet meer weg te stoppen dan verandert je leven volledig. Door gewoontes aan te leren die je helpen om te gaan met je gevoelens en je sterker maken, krijg je grip op situaties in je leven. Je krijgt meer zelfvertrouwen, je wordt krachtiger en je zelfbeeld wordt positiever. De energie die je uitstraalt verandert hierdoor en je omgeving gaat als vanzelf meebewegen in jouw hogere frequentie en verandert mee met jou.

Wil jij leren om grip te krijgen op je gevoelens en gedachten en ervaren hoe je speels met je energie aan de slag kan? In de library of joy vind je verschillende meditaties die je hierbij helpen. De library of joy is een exclusieve omgeving met meditaties, e-boos en filmpjes speciaal voor hooggevoelige mensen. Je kunt hier gratis toegang aanvragen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: