Hoe je als HSP jezelf kan beschermenAls je hooggevoelig bent, dan kan het soms voelen dat het leven je overweldigd. Alles kan zo intens bij je binnen komen, dat je ervan uit balans raakt. De ene keer heb je er meer last van dan de andere keer. Hoe dat komt en hoe je als HSP jezelf kan beschermen tegen overprikkeling lees je in dit artikel.

Je hersenen filteren informatie

De hele dag door ontvangen we informatie van buitenaf. Dit komt via prikkels ons zenuwstelsel binnen en deze prikkels worden geleid naar onze hersenen. De hersenen geven de prikkels een prioriteit. Prikkels die met overleven en pijn te maken hebben moeten de hoogste prioriteit krijgen. Prikkels van plezier en genot krijgen een prioriteit en alles wat nuttig voor je is, wat voordeel oplevert wordt ook gesignaleerd. Andere prikkels die al heel vaak voorbij zijn gekomen, of die saai zijn, of niet te maken hebben met overleven en pijn, plezier of genot, of van voordeel zijn worden niet gesignaleerd door de hersenen.

Als je hooggevoelig bent, filter je minder prikkels

Als je hooggevoelig bent dan is de prikkelverwerking in je hersenen anders. Ten eerste is je zenuwstelsel gevoeliger, waardoor je meer informatie uit je omgeving opneemt. Daarnaast geven je hersenen een andere prioriteit aan prikkels waardoor er meer informatie je hersenschors bereikt. Ook is je belevingswereld intens, dit betekent dat je emoties en gedachten intenser verwerkt. Dit heeft ook te maken met je prikkelverwerking, je hersenen geven een bepaalde prioriteit aan je gedachten en gevoelens.

Waar je aandacht is, is je energie

Wij geven aandacht aan de prikkels die onze hersenen sorteren, ons systeem bepaald: hier moeten we iets mee. Dit betreft dan informatie van buiten ons die binnenkomt en maar ook onze innerlijke informatie, je gevoelens en gedachten. Je hebt dus veel meer prikkels aandacht te geven! Dit kost je veel energie, je voelt je sneller moe dan iemand die niet hooggevoelig is.

Maar ook waar je aandacht is, is je energie. Als je met je aandacht gaat naar informatie van buiten je, dan ben je met je aandacht buiten jezelf. Als je dit veel en regelmatig doet, dan raakt je energie versnipperd. En als je met je aandacht bij je gedachten en gevoelens bent, of veel piekert dan reageert jouw energieveld hier ook op.

Je systeem raakt nog alerter

Hierdoor versterk je het proces. Je systeem raakt nog alerter, je wordt moe en je raakt uit balans. Waardoor je weer nog meer prikkels op gaat nemen, omdat je systeem denkt dat er nog meer informatie aandacht moet hebben. Vervolgens heb je meer aandacht voor je gevoelens en gedachten die alle prikkels oproepen en ga je sneller piekeren of aandacht geven aan negatieve gedachten en gevoelens. Dit heeft ook effect op je energie. Je hebt minder energie bij je lichaam, je voeten en meer energie bij je hoofd en het piekeren.

Invloed hebben op je gevoelens en gedachten met je energie

Dus jouw energie verandert door het verwerken van al die prikkels en je gedachten en gevoelens. Maar weet je dat je invloed kunt hebben op die overprikkeling door bewust aanpassingen te doen in jouw energieveld? Dit doe je door je energieveld bewust neer te zetten, helder te maken wat jouw energie is. Eenvoudig kun je dit doen door je voor te stellen dat je omgeven wordt door een luchtbel die jij helemaal op kan vullen met jouw energie. Zo maak jij je aura helder en ben je met je aandacht bij je jezelf waardoor je weer meer energie krijgt en de overprikkeling verdwijnt.

Kun je wel wat hulp of inspiratie gebruiken hiermee? Vraag dan mijn gratis de meditatie aan die je helpt om je te beschermen en je te versterken.

Wil jij meer dan alleen een meditatie in je eentje doen? Dan is de workshop intuïtie en energie iets voor jou! Je gaat een hele dag oefenen met je energie en wat jij kunt doen om overprikkeling te voorkomen. En dit in een kleine groep hooggevoelige vrouwen. Hier vind je meer informatie over de workshop.

Foto van Stocksnap

Wat je misschien ook leuk vindt

Gratis training Omgaan met je hooggevoeligheid

Vind jij het soms lastig om hooggevoelig te zijn en wil je graag leren hoe je om kan gaan met je hooggevoeligheid? Meld je dan gratis aan voor de training Omgaan met je Hooggevoeligheid. Je ontvangt dan niet alleen de 4-delige training maar ook een gratis e-book!

Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk en neem ik de bescherming van jouw gegevens serieus. Wil je weten hoe ik hiermee om ga? Bekijk dan mijn privacyverklaring.

dit veld niet invullen s.v.p.

Gelukt, je krijgt nu toegang tot de library of joy. Check je inbox voor de e-mail

Pin It on Pinterest