Ieder kind is uniek en valt niet in een vakje te plaatsen. Toch zijn er een aantal dingen die vaak spelen bij gevoelige kinderen. Als vader en moeder van een gevoelig kind kun je je vaak heen en weer geslingerd voelen tussen je gevoelige kind en de buitenwereld. In dit artikel lees je tien tips om met je gevoelige kind om te gaan.

Verwachtingen

Hoe jij omgaat met je kind heeft altijd te maken met verwachtingen. Wanneer we ons niet laten leiden door onze eigen verwachtingen dan komen de maatschappelijke verwachtingen wel naar voren. Als kind moet je al heel vroeg aan algemeen opgelegde verwachtingen voldoen. Is de ontwikkeling wel volgens de richtlijn, vaak stimuleren we het kind om te voldoen aan de gewenste verwachtingen.

Gevoeligheid

Een gevoelig kind kan behoorlijk veel van je vragen als opvoeder. Het voelt precies aan hoe jij je voelt en waar jouw uitdagingen liggen. Het is een heldere spiegel voor je, dit is niet makkelijk. Toch is de weg naar jezelf het antwoord. Kijk diep in jezelf wat jouw kind in je oproept wanneer het anders is dan wat men verwacht.

Kenmerken van een gevoelig kind     

Ik benoem hieronder een aantal punten van herkenning bij je gevoelige kind. Het is algemeen, ieder kind is uniek en heeft zijn eigen belevingswereld. Maar een aantal punten zul je waarschijnlijk herkennen.

 • Raakt sneller dan gemiddeld overspoeld en overprikkeld
 • Raakt sneller dan gemiddeld gespannen
 • Raakt sneller dan gemiddeld verdrietig
 • Schrikt sneller van harde geluiden en stemverheffing
 • Heeft meer dan gemiddeld moeite met veranderingen
 • Voelt emoties en sfeer heel sterk aan
 • Heeft een sterk inlevingsvermogen
 • Emoties worden intens beleeft
 • Heeft gevoelige zintuigen

Sterke wil

Wanneer je kind gevoelig is en een sterke eigen wil heeft wordt je nog extra uitgedaagd. Wanneer dingen hem of haar niet interesseren is hij of zij niet te bereiken. Het haakt af en verliest snel de belangstelling. Vervelende ervaringen kunnen ze moeilijk loslaten. Ze hebben extra ‘verteertijd’ nodig. Vaak kunnen ze moeilijk ontspannen en vallen hierdoor lastig in slaap. Stil zitten is een enorme uitdaging.  Dit wordt vaak niet begrepen en er wordt niet op ingespeeld. Veel mensen weten niet dat kinderen van nature gaan bewegen om de energie van de omgeving, die ze haarfijn aanvoelen, los te laten. De beweging is nodig om niet overspoeld te raken door prikkels.

Laat je niet gek maken

Je wilt het allerbeste voor je kind en hier alles aan doen. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Je kunt onmogelijk alles perfect doen. Het feit dat je deze blog leest wil al zeggen dat je bereid bent om je kind te begrijpen en te begeleiden op een manier die passend is. Wanneer je je kind liefde, geborgenheid en respect geeft, als je bereid bent je kind te zien zoals het is, geef je datgene wat een basis legt voor het leven.

Tien tips om met je gevoelige kind om te gaan

 1. Heb geduld.
 2. Benadruk het positieve
 3. Bescherm je kind tegen een overmaat aan prikkels
 4. Stel redelijke grenzen
 5. Leg uit waarom je regels maakt
 6. Blijf zelf rustig, ga niet vanuit onmacht reageren. Haal diep adem en tel tot tien
 7. Zorg voor kleding die lekker zit, laat je kind aantrekken waarin het zich prettig voelt
 8. Belast je kind niet met heftig wereldnieuws, vooral nu heel actueel
 9. Vertel zoveel mogelijk wat er die dag gaat gebeuren, bereid je kind voor
 10. Stimuleer je kind om nieuwe dingen te ondernemen, maar dwing niet

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: