De laatste dagen zie je in de media overal de berichten verschijnen van het Amazonegebied dat in brand staat. Veel mensen voelen de onrust en maken zich zorgen wat dit betekent voor onze aarde als enorme delen van het regenwoud verbranden. Ik voel de onrust ook en ik kreeg ook vragen van andere HSP’s hoe je hier nou mee om kan gaan. Dus ik verzamelde een aantal tips voor je. In dit artikel lees je hoe jij praktisch, intuïtief en energetisch iets kan doen tegen de branden en de disbalans op onze mooie aarde.

De longen van de aarde staan in brand

Het kan je niet ontgaan zijn dat het Amazone-regenwoud en andere bosrijke gebieden en savannes in Zuid-Amerika geteisterd worden door bosbranden. Ook op andere plekken van de wereld woeden enorme branden, zoals Siberië en Gran Canaria. Voor mij voelt het echt als een duidelijk signaal dat de verbinding met onze natuur uit balans is. Op sommige plekken ontstaat er brand door droogte. Een groot deel van de branden in Zuid-Amerika worden aangestoken, om grond geschikt te maken voor veeteelt en landbouw. Politieke en commerciële belangen spelen een grote rol in het hele verhaal. Kijk en luister naar de boodschap van Dr. Jane Goodall, “Faith & Forests”.

Veel HSP’s voelen zich verbonden met de natuur

Veel hooggevoelige mensen zijn bewust en voelen zich verbonden met de aarde, de natuur en alle andere mensen. Misschien voel jij de onmacht of de behoefte om iets te kunnen doen. En ook al lijkt het ingewikkeld, ook jij kan het verschil maken. Bekijk hieronder een aantal mogelijkheden.

Wat jij kan doen tegen de branden in de Amazone

Healing op afstand

Je kunt op afstand het Amazonegebied een healing geven. Ook als je niet bekend bent met healingen (op afstand) geven kun je dit doen. Stel je gewoon voor dat je licht en liefde naar het regenwoud en andere getroffen plekken stuurt als je bijvoorbeeld aan het mediteren bent. Ook kun jij het universum of engelen om hulp vragen voor deze situatie.

Steun het Wereld Natuurfonds en help de branden blussen

Het Wereld NatuurFonds heeft een noodactie waarmee er materiaal wordt gekocht om lokale parkrangers te helpen om de branden te blussen. SMS AMAZONE naar 4333 en steun dit project voor slechts € 3.

Onderteken een aantal petities

Hieronder vind je 3 grote petities waarmee jij je stem kan laten horen en grotere initiatieven kan steunen die het verschil kunnen maken.

  • Petitie van Groen Links
    Om Nederland en de EU op te roepen het nieuwe handelsverdrag met Brazilië niet te ondertekenen. Hiermee willen ze strengere Europese duurzaamheidseisen voor de import van vlees en soja afdwingen.
  • Petitie voor bossenwet van Greenpeace
    Greenpeace wil een bossenwet afdwingen zodat grote bedrijven geen bossen meer kunnen vernietigen voor producten als soja en veevoer.
  • Petitie van Greenpeace om de beschermers van het Amazonewoud te steunen
    Als we de Amazone verliezen, verliezen we de strijd tegen klimaatverandering. Inheemse gemeenschappen beschermen de Amazone, voor ons allemaal. Maar zij moeten nu vrezen voor hun leven. De Braziliaanse regering wil het Amazonewoud opofferen voor het snelle geld. Dat kunnen we niet laten gebeuren.

Eet geen of minder vlees

Het ontbossen van grote gebieden heeft vaak te maken met veeteelt of de productie van veevoer. Door geen of minder vlees te eten draag je bij aan stoppen van het ontbossen van grote gebieden regenwoud. Geen of minder vlees eten is beter voor het klimaat, voor je gezondheid en voor de dieren natuurlijk. Als je gewend bent om praktisch dagelijks vlees te eten hou het dan simpel voor jezelf: las bijvoorbeeld 1 of 2 dagen in de week in, dat je geen vlees eet. En weet dat iedere kleine stap optelt voor het grote geheel. Minder vlees eten is geen beperking, maar een bijdrage aan een duurzame verbinding met jezelf en de natuur. In dit artikel van Greenpeace vind je meer informatie en tips over het eten van minder vlees.

Gebruik geen of minder artikelen met palmolie

Regenwouden worden ook gekapt of in de brand gestoken om er palmolieplantages aan te leggen. Palmolie is relatief goedkoop en wordt in heel veel producten gebruikt. Van babyvoeding, tot pindakaas, cruesli of ontbijtkoek. Bij voedingsmiddelen kun je de etiketten lezen om te checken of er palmolie in zit. Bij cosmetica worden weer andere termen gebruikt. Bekijk dit artikel van Milieudefensie zodat jij kan controleren waar er palmolie in zit en kan kiezen voor een alternatief.